2010-12-16 19:16:48• hírek • Szatmár.ro

Visszaesett halfogyasztás

A válság miatt visszaesett az amúgy is gyér halfogyasztás a megyében.

Kacsó Zoltán, a Szatmár Megyei Halászati Felügyelőség igazgatója tájékoztatása értelmében a megyében sem jobb a helyzet, mint az országos szint: 4,5 kilogrammnyi halat fogyaszt egy személy évente. Ez az arány rendkívüli módon alulmúlja az európai átlagot, amely 22 kilogramm körül van - a legnagyobb a skandináv államokban, de például Portugália is 4 kilót fogyaszt.

Kacsó szerint nem csak e téren állunk rosszul, hanem ennek megfelelően igen kevés az élő halat árusjtó üzlet is: Szatmárnémetiben a piacokon, az egyik nagyüzletben, Nagykárolyban egy helyen vásárolható hal. Mindössze egy olyan vállalkozó van, aki saját tenyésztésű halat kínál megvételre.

- Annak ellenére, hogy sokan az egészséges életmódot hirdetik, a halat háttérbe szorítják, pedig ez az egyik legegészségesebb, fehérjében gazdag étel. Elsősorban szezonális a kereslet, ilyenkor, karácsony táján nő meg a kereslet. Szerintem sokkal nagyobb propagandára lenne szükség a halfogyasztás népszerűsítésére - mondta el Kacsó, hozzátéve: a megyében még mindig a pontyot keresik a legtöbben.


A halételek egészségesek és ízletesek, mégis kevés halat eszünk
A halételek egészségesek és ízletesek, mégis kevés halat eszünk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: